Imprumuturi CARP Tulcea


C.A.R.P Tulcea poate acorda , potrivit obiectului ei de activitate , credite pentru consum pentru nevoi personale , pe termen – termen de rambursare de pina la 36 luni, maxim .

Contact
C.A.R.P Tulcea

Doriți să beneficiați de ajutoare nerambursabile, împrumuturi și alte activități în centrul de zi C.A.R.P?

Telefon

0240 517 822

 

Informatii utile


1.1 Beneficiarii de credite sunt numai membrii asociatiei, care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:

I. Să se încadreze în una dintre următoarele categorii:
a) pensionari civili , militari , de invaliditate sau beneficiarii de ajutor social daca au implinit varsta de 18 ani , sunt membrii ai CARP Tulcea si au domiciliul sau resedinta permanent in zona teritoriala de activitate a Casei
b) membrii de familie - sot, sotie precum si copii majori incapabili de munca (handicapati), aflati in intretinerea pensionarilor sau a beneficiarilor de ajutor social – membrii ai C.A.R.P. Tulcea
c) salariaţi proprii ai CASEI;
d) membrii asimilati ai CASEI :
salariatii unitatilor bugetare ( primarie, trezorerie, judecatorie etc..) ; salariatii unor societati comerciale cu stabilitate financiara (cu o vechime neîntreruptă de minimum 3 luni la actualul loc de muncă , si cu contract de munca pe perioada nedeterminata )

- să realizeze venituri certe cu caracter de permanenţă. Veniturile trebuie să fie suficiente pentru rambursarea creditului si a oricaror altor costuri decurgând din imprumut.;
Venituri eligibile sunt veniturile certe, cu caracter de permanenţă, după cum urmează:

I. Salarii
Condiţii:
- să fie obţinute în urma derulării unui contract de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată sau cel puţin egală cu perioada de acordare a creditului, iar vechimea titularului să fie de minim 3 luni la actualul loc de muncă. Nu se vor accepta salariile obţinute în perioada de probă.
- vechimea la locul de muncă se calculează ca perioadă de desfăşurare neîntreruptă a activităţii în cadrul unui agent economic sau în cadrul grupului acestuia, indiferent de faptul ca în această perioadă a fost angajat pe perioadă determinată sau nedeterminată
- se va lua în considerare la fundamentarea nivelului creditului media ultimelor 3 luni
- nu vor fi luate în considerare venituri care nu au caracter permanent, cum ar fi:
- prime de vacanţă sau de sărbători legale
- alte sume de această natură

II. Pensii
- se acceptă doar venituri din pensii pentru limita de vârstă , pensiile de invaliditate care nu sunt supuse revizuirii periodice în vederea unor eventuale modificări si pensiile de invaliditate valabile pe perioada creditarii .

Următoarele tipuri de venituri nu vor putea fi luate în considerare în fundamentarea nivelului unui credit :

!!! Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, care nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

!!! Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, indemnizaţiile primite de mame în perioada suspendării Contractului de Muncă pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de doi ani,indemnizatiile persoanelor cu handicap precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, care nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.

In cazul in care solicitantul de credit nu realizeaza venituri fiind in intretinerea unui membru al CARP Tulcea decizia de acordare se fundamenteaza pe veniturile membrului in intretinerea caruia se afla . Cererea de credit va fi semnata obligatoriu de catre solicitant impreuna cu persoana care a garantat inscrierea acestuia in randurile membrilor CARP Tulcea si care se numeste codebitor . In caz de nerespectare a obligatiilor contractuale asumate pentru recuperare se vor executa veniturile codebitorului care nu poate substitui un girant .
1.2 Valoarea creditelor
Valoarea maxima a creditelor se aproba in prealabil de catre Consiliul Director al CASEI .
In dimensionarea valorii creditului se va tine seama cumulativ de mai multe conditii :
- valoarea imprumutului nu poate fi mai mare de - de cinci ori valoarea cotizatiei / fond CAR , pe care o are la data solicitarii fiecare membru si decat plafonul maxim stabilit de Consiliul Director.
- In cazul in care acesta solicita un imprumut de o valoare mai mare decat are fond constituit si daca veniturile personale ii permit rambursarea unui imprumut de valoarea celui pe care-l solicita ,va putea beneficia de imprumut la valoarea solicitata daca-si mareste cotizatia ( fie prin depunere de numerar din surse proprii, fie prin retinerea din imprumutul ce urmeaza a-l ridica) .

1.3 Garanţii
Avand in vedere specificul activitatii noastre garantiile acceptate pentru credite sunt garanţii personale ale unor terte persoane denumite GIRANTI .
Numărul giranţilor se stabileste astfel :
a) credite fara giranti - pentru imprumuturi a caror valoare este egala sau mai mica decat valoarea cotizatiei;
b) credite cu giranti – pentru restul imprumuturilor
In stabilirea numarului girantilor se poate tine seama ca , in cazul infiintarii popririi pentru recuperarea creditului de la debitor , sumele incasate ( 1/3 din veniturile fiecaruia) sa ne asigure incasarea debitelor restante.
Girantii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :
- să fie cetăţeni români cu domiciliul stabil în raza teritoriala a CASEI .
- să realizeze venituri eligibile ( la fel ca si ale imprumutatului)
- în cazul în care pentru acelaşi credit se constituie garanţie personala din partea a mai multor persoane salariate , dacă aceştia fac parte din aceeaşi familie este obligatoriu ca ei să fie încadraţi în unităţi diferite.
- în situaţia în care girantul face parte din aceeaşi familie cu solicitantul de credit se va urmări în mod obligatoriu ca aceştia să fie încadraţi în unităţi diferite.
- Codebitorul ( persoana pe langa care este inscris solicitantul care nu are venituri ) garanteaza in nume personal imprumutul . Existenta sa in contract nu conduce la reducerea numarului de giranti .

1.4 Costul creditării
a) Dobânda : dobanda de baza aplicabila creditelor se aproba in sedinta, a Consiliului Director .
La data prezentei dobanda aprobata de Consiliul Director este 13% :
- pentru solicitantii care la data solicitarii creditului nu intrunesc conditia de vechime ca si membru al CARP Tulcea ( minim 3 luni de la data inscrierii) – dobanda este cu 1% mai mare decat dobanda curenta stabilita de Consiliul Director la data acordarii imprumutului. Aceasta se retine integral la acordarea creditului .
- pentru restul solicitantilor dobanda curenta este stabilita de Consiliul Director, calculata ca procent la valoarea imprumutului acordat, raportata la perioada de creditare, exprimata in luni .
- dob curenta = suma imprumutata * procent dob* nr luni de creditare / 12
- Aceasta se retine integral la acordarea creditului

In prezent:
b) Dobanda penalizatoare : pentru toate creditele nerambursate la scadenta, se retine o dobanda cu 3 % mai mare decat dobanda curenta stabilita de Consiliul Director pentru creditele achitate in termenul contractual, calculata ca procent aplicat asupra sumei neachitate la scadenta imprumutului, raportat la numarul de luni de intarziere .
c) In caz de rambursare anticipata a creditului, se restituie dobanda contractuala platita anticipat pe perioada dintre data rambursarii anticipate si data convenita pentru incetarea contractului de imprumut. Rambursarea anticipata se poate face in urmatoarele conditii:
- dobanda achitata anticipat se va restitui titularului la data rambursarii anticipate a creditului;
d) Alte costuri :
- cost imprimate care se elibereaza de CASA pentru obtinerea de imprumuturi, care are valoarea de 10 lei
- contravaloarea corespondentei cu rau platnicii ( carti postale , somatii, popriri, cheltuieli de deplasare la domiciliul acestora) .
1.5. Documentaţia necesară analizei solicitării de credit
- carnetul de membru al solicitantului in original
- copia buletinului de identitate/cărţii de identitate pentru solicitant, codebitori, giranţi, certificat prin „ conform cu originalul” si semnatura ofiterului de creditare .
- documente din care să rezulte veniturile şi vechimea acestora. Funcţie de natura veniturilor se va solicita prezentarea umătoarelor documente:

Pensionari - ultimul sau penultimul talon de pensie in original . - In cazul in care acesta, din diferite motive, nu poate lasa la cererea de credit originalul , functionarul in fata caruia se completeaza cererea certifica copia cuponului de pensie „ conform cu originalul” si semnatura .
Salariaţi * Adeverinţa de salariu care nu trebuie să fie mai veche de 30 zile calendaristice de la data emiterii. Se acceptă si adeverinţele de salariu care vor menţiona că salariul net este „peste ……..lei „şi sunt semnate şi ştampilate în original de catre conducatorul unităţii respective.
1.6. Suma imprumutata este pusa la dispozitia imprumutatului prin numerar la casieria unitatii, in baza BI/CI
1.7. Restituirea ratelor scadente, la termnele prevazute, se poate face prin:
- Numerar, la casieria unitatii, la casierii din punctele de lucru din judet
- Virament bancar in conturile
ASOCIATIEI C.A.R.P. TULCEA:

UNICREDIT BANK
RO76BACX0000001848439000
CEC BANK
RO96CECETL0130RON0086504
ALPHA BANK
RO59BUCU2191304243266RON
BANCA TRANSILVANIA
RO57BTRLRONCRT0P96313201

In caz de nerespectare a termenului de plata imprumutului, contractile de imprumut sunt titluri executorii pentru a infiinta poprire pe pensia debitorului sau pe veniturile girantiloir, pana la acoperirea tuturor debitelor datorate catre asociatie.

Doriți să beneficiați de ajutoare nerambursabile, împrumuturi și alte activități C.A.R.P? Contactați-ne acum, completând formularul și spuneți-ne care sunt serviciile care vă interesează.


    Numele tau

    Adresa de email

    Numarul de telefon

    Mesaj